WEET JE NOG ...?

... hoe & wanneer het allemaal begon?

…WAT JIJ OVER YOGA DACHT VOOR JE ERMEE BEGON? 

Vooroordelen over yoga. Ze bestaan. En zijn hardnekkig. En zeker niet altijd waar! En we zijn hier allemaal schuldig aan.

Wat we vaak als yogadocent te horen krijgen, is:

 • ik ben niet lenig genoeg,
 • ik ben een stijve hark,
 • ik ben te dik
 • yoga is niets voor mij
 • yoga is te spiritueel, te zweverig
 • yoga is enkel voor vrouwen
 • bij yoga gebruik je je spieren niet
 • er is geen uitdaging
 • ...

Te dit, te dat. De lijst is lang.

En ja, ik had zelf ook wel mijn twijfels... 🙊 

Dus aub, lees eerst even mee vooraleer je beslist dat yoga niet voor jou is!

 

IEDEREEN KAN YOGA DOEN! 

Ik las ooit: "als je kan ademen, kan je yoga doen".

Zo simpel kan je het misschien niet stellen maar wie zoekt, die vindt.

Belangrijk is dat je open staat, probeert en vooral, op zoek gaat naar de yogavorm die bij jou & jouw lichaam past. Want er zijn zoveel verschillende mogelijkheden. Ja, er is yoga als stevige work-out, waar je van zweet en achteraf je spieren voelt. Maar er is evengoed trage yoga waarbij je heel bewust (mindful) bezig bent. Er is yoga om tot rust te komen & te ontspannen. Of yoga met een stoel als je lichaam niet zo goed mee wilt of je moeite hebt om op & van de mat te komen … En ja, er zijn yogadocenten die meer spiritueel zijn maar evengoed zijn er anderen die heel down-to-earth zijn & relaxed. Je kan naar een mooie studio gaan of yoga meedoen in de parochie/sportzaal van jouw buurt. Of in het park!

Zoek, probeer & geniet.

 

IK HAD OOK ZO MIJN VOOROORDELEN! 

Waar het vandaan kwam, weet ik niet want eigenlijk kende ik toen niemand die yoga deed. Maar ik dacht: ‘yoga is te traag, te zweverig, niks voor mij!’. 

En ja, dat kan allemaal waar zijn (behalve dat laatste dan) maar ik heb gevonden wat me ligt & wat ik fijn vind. En mijn eigen yoga is van dag tot dag anders, evolueert & ik leer elke dag bij. Ik hoef niet zo nodig op mijn handen te kunnen staan. Ik beweeg & stretch of ik neem tijd om te ontspannen. En het komt mijn lichaam allemaal ten goede.

Yoga maakt me vooral gelukkiger. Blijer. Rustiger. En dankbaarder. Yoga voelt goed.

   …HOE JIJ MET YOGA BEGONNEN BENT? 

   Ik heb me laten overhalen om met een vriendin mee te gaan. Om van haar gezaag af te zijn. En daar ben ik nog steeds zeer blij om!

   En wat bleek: ik was gelijk verkocht! Ik kan wel zeggen dat ik toen spieren heb ontdekt waarvan ik niet wist dat ik ze had! Maar het voelde goed en ik ben teruggegaan. Ik was nieuwsgierig & had honger naar meer. En nog steeds. Ik kan me echt geen leven meer inbeelden zonder yoga. Klinkt dat zweverig...?

   Maar vertel, hoe ging het bij jou?

   …WELKE YOGAHOUDING JE MOEILIJK VOND EN NU ZONDER PROBLEEM DOET?

   Oooh, bij mij zijn het er heel wat. Maar als ik maar 1 houding mag kiezen dan is het een heupopener bij yin: shoelace. Woow, zo ongemakkelijk dat dat in het begin was. Het was echt zuchten & puffen om me in de houding te zetten en nog meer van dat om er stil in te blijven zitten.

   Yin is best confronterend. Je botst op grenzen, leert observeren hoe je daarop reageert en leert loslaten. En pas als je leert loslaten en ontspannen in de houding dan zal het na een tijd ook lukken. Of niet. En dat is OK. Want je hoeft niet alle houdingen te kunnen. Maar je kan er wel aan werken. Als jij dat wilt.

   Bij yin yoga leggen we trouwens meer de focus op een 'target area' (waar willen we iets voelen) en dat maakt dat niet iedereen op dezelfde manier in de houding ligt. Dat kan ook niet want we zijn allemaal anders. Elk met ons eigen lichaam.

   Dus passen we de houdingen aan aan ons eigen lichaam. En niet andersom. Hoe fijn is dat.

   Ook yoga proberen? Neem contact op of stap gewoon eens een yogastudio binnen. We zijn er om jou te helpen!

   Reactie plaatsen

   Reacties

   Er zijn geen reacties geplaatst.