yoga is voor iedereen

Of je nu een man of een vrouw bent, jong of oud, lenig of stijf, dik of dun, actief of rustig, gezond of ziek, verlegen of mondig, ...

Of je nu met yoga begint omdat je meer wilt bewegen, aan je lichaam wilt werken, tot rust wilt komen, voor jezelf wilt zorgen ...

 

Lees hier enkele verhalen van overtuigde yogi's.

yoga maakt je lichter, blijer, gelukkiger 

"Een vriendin maakte zei me gisteren  'Sinds jij yoga volgt herken ik je niet meer, hoe komt dat.' Dat is toch het beste bewijs dat yoga niet alleen op fysisch gebied maar ook op mentaal vlak veel kan betekenen! Ik ben veel rustiger, kan beter kleine ergernissen counteren, mijn hart staat open voor iedereen en daar krijg ik zoveel voor terug. Mijn zelfvertrouwen is gegroeid en ik ben veel positiever ingesteld. IK STA VEEL GELUKKIGER IN HET LEVEN DANKZIJ YOGA! (Yvette, 61)


Het was geen liefde op de eerste ervaring, nee, de liefde tussen mij en yin moest even groeien. Gelukkig raadde Pascale me aan het een paar lessen te geven.

En ja, pas na een les of drie kon de yang-persoon, die ik het meest van al ben, yin beginnen appreciëren en, inmiddels drie jaren later, kan ik zelfs stellen: ik kan niet meer zonder, ik wil niet meer zonder. Yin is mijn favoriete yogales. De maandagavond is voor mij een moment van landen. Landen in mijn lichaam, landen in mijn geest. Ik leer mezelf voelen. Mijn grenzen ervaren en respecteren. Ik leer mezelf kalmeren. Ik hoef hier geen enkel moment mijn best te doen, noch iets te presteren. Yin draait om liefde en mildheid voor jezelf, voor je lichaam. Jezelf leren ondersteunen. Hoe gestresseerd mijn dag ook mag zijn, na een uurtje yin kom ik als herboren terug recht. Totaal ontspannen, klaar voor die malse zetel of dat warme bed.

Dus ja, Pascale, bedankt om yin in mijn leven te brengen, bedankt om me elke week eraan te herinneren: iedereen heeft een eigen lichaam, dat prima is zoals het is. Bedankt om me altijd zo welkom te laten voelen, in Yin kan en mag iedereen mee. Ik blijf fan en zeker van de manier waarop jij het geeft. Alleen al het horen van jouw stem, brengt me onmiddellijk tot rust.

Veel liefs en héél veel succes! The world needs so much more YIN! (Nancy, 53)

yoga brengt je tot rust 

"Twee jaar geleden kwam ik voor het eerst yogales volgen in The Yoga Bar van Sophie in Haacht. Omdat ik niet zo sportief aangelegd ben, had ik niet meteen interesse voor de actievere yogastijlen en kwam ik al snel bij de yin yogalessen van Pascale terecht. Ik zat toen op een moment in mijn leven dat ik veel behoefte had aan mentale rust en het werd al snel duidelijk dat ik op de juiste plek was beland.
Voor mij is dit de ideale manier om 1x per week eens helemaal tot rust te komen, stil te worden en ja, ook delen van mijn lichaam te voelen die ik anders nooit gebruik ;-) Als gevolg van de yinlessen ben ik sinds een tijdje ook met meditatie begonnen en die twee vullen elkaar wonderwel aan. Ik kan wel zeggen dat ik sinds ik yoga bij Pascale volg een rustiger mens ben geworden.
Ik hou vooral van Pascale's eerder nuchtere en zachte aanpak: ik hoef me niet in onmogelijke bochten te wringen, ze reikt altijd alternatieven aan voor wie last heeft van rug, nek, schouders enz... en het gaat erom dat de houding goed voelt voor jou, niet dat je hem zo ver of zo lang mogelijk kan volhouden. Van nature ben ik helemaal niet competitief ingesteld (waardoor ik altijd moeite heb gehad met sporten volhouden), dus voor mij is dit de ideale manier om wat beweging te hebben. Eerlijk gezegd is dit de eerste 'georganiseerde' hobby die ik al zo lang blijf doen en waar ik nooit tegenop zie.
Corona maakt het momenteel wat moeilijker om persoonlijk opgevolgd te worden, dus soms vraag ik me wel af of ik een houding wel correct uitvoer. Anderzijds heeft Pascale ook geen moment getwijfeld om vanaf de eerste lockdown na te denken over een manier om de lessen online te laten verdergaan, omdat yoga nu eenmaal een prima manier is om met de stress en zorgen om te gaan die met de pandemie gepaard gaan. En dit verloopt naar mijn gevoel prima! 
Een yoga teacher vinden die bij je past, het is iets heel persoonlijks. Maar voor mij is de rustige aanpak van Pascale exact wat ik indertijd zocht en nog steeds apprecieer." (Eva, 38)


"Restorative yoga is een yoga vorm die ik nog niet zo lang volg, maar ben wel een grote fan. Anders dan bij yin yoga ben je helemaal ondersteund tijdens de poses, je moet niets voelen ook geen stretch, enkel ontspannen. Ik vergelijk het met een gevoel van zweven.

Zelf nu dat de lessen tijdens corona online zijn, zorgt Pascale met heel eenvoudige props, zoals kussens en dekens, ervoor dat je volledig kan ontspannen in de poses.

Voor mij is het moment van totale ontspanning, een reset van je lichaam en je geest." (Sabrina, 33)


"Ik kwam als totale yoga-leek met mijn partner op mijn eerste les yin yoga terecht. Pas na afloop besefte ik hoe ontspannen ik plots was, en hoe weldadig dat kan voelen. Stress en spanning - waar ik nochtans weinig last van meende te hebben - maakten plaats voor rust en een relax gevoel. Een verademing. De aangename lessen en deskundige begeleiding van Pascale maken het eens zo fijn. Yoga is voor mij niet meer weg te denken in het dagelijks leven! " (Christophe)


"Restorative yoga heeft een zalig effect. Ik ben zó blij dat ik dit ontdekte. Bij restorative ondersteun je je lichaam zodat het zich volledig kan ontspannen. Het effect werkt ook de volgende dagen nog door." (Ingrid, 49)


"Ik had de gelegenheid om via een 'ontdekkingspakket' verschillende yogastijlen en -teachers te leren kennen.

Mijn keuze viel meteen op de yin yoga met Pascale. De rust, en de traagheid van de bewegingen en houdingen spraken mij meteen aan. De professionele en menselijke manier van lesgeven viel ook direct mee." (Claudine, 56)


"De yin lessen gaven al een tamelijk diepe ontspanning. Een echte aanrader vind ik dan ook de restorative yogavorm. Het is in het begin even wat aanpassen, want je denkt eerst dat je weinig doet, maar na het aanhouden van een aantal houdingen voel je een ultieme ontspanning." (Elien, 32)


"Wat voor mij het meeste telt in de les , is het kunnen loslaten van spanningen en mij goed voelen in die ontspanningstoestand ; het maakt niet uit of daar veel of weinig bewegingsoefeningen mee gepaard gaan . Ik vind dat je het altijd met hart en ziel doet en ons laat genieten van “ go with the flow .“ (Micheline, 80)


"Recent online kennisgemaakt met de restoratieve yogalessen van Pascale. Ik doe al enkele jaren aan yoga maar het was voor mij een eerste kennismaking met deze vorm en ik wist totaal niet wat te verwachten. Pascale legde heel goed uit hoe je je moet voorbereiden, hoe je je lichaam ondersteunt met dekentjes en props (je hebt heel wat nodig) om helemaal te kunnen ontspannen en dan kondigt ze aan dat ze een kwartier zal zwijgen en je volledig tot rust laat komen in de houding.

Ik was al zeer vlug, vanaf de eerste les totaal ontspannen en echt van de wereld en toen het belletje aangaf dat het kwartier om was wou ik niet liever dan blijven liggen! Heerlijk ontspannen, een absolute aanrader. Pascale heeft er een fan bij en ik ga enkele houdingen regelmatig proberen te doen om alle hersenspinsels te laten wegvloeien en stramme spieren en stijve gewrichten volledige ontspanning te geven." (Iene, 62)

yoga kan helpen bij pijn 

"Sinds ik yin yoga volg ervaar ik een hemelse verlichting in de dagelijkse pijn die ik voel. Ik ben chronisch pijnpatiënt en heb zowel helse pijnen in mijn rug als enorme spanningen en krampen in mijn spieren. Eerst was ik wat bang omdat ik niet wist of yoga wel geschikt was voor mijn lichaam met zijn beperkingen. Maar wat ben ik blij dat ik me hierover gezet heb want ik heb er alleen maar heel veel deugd van. Tijdens mijn eerste yin yogales kwamen mijn spieren voor het eerst uit de constante pijnlijke spanning die dan vaak overgaat in krampen!

Het was een wonder dat mijn spieren, maar ook mijn rug er meteen zo'n deugd van had. Dit had ik echt niet durven dromen want ik heb al veel geprobeerd, maar niets was zo verlichtend! 

Ik heb intussen lessen gevolgd bij verschillende docenten om het verschil te ervaren. En hoewel ik moet zeggen dat er veel goede docenten zijn, viel het me op dat wanneer ik les had gevolgd bij Pascale, mijn spieren meer ontspannen waren en mijn rug langer minder pijnlijk was dan na lessen bij andere docenten. Pascale kijkt persoonlijk of je misschien toch niet net iets te diep in een houding gaat en ze waakt ook over je comfort tijdens de poses.

Ze moedigt je aan om niet de rest van de groep te volgen maar je eigen grenzen te respecteren. Als het niet lukt, dan is dat ok. Pijn is niet aan de orde tijdens de yoga les, daar waakt zij over.

Pascale geeft tijdens de poses ook steeds goed aan op welk deel van het lichaam we aan het werken zijn. Dat is voor mij als pijnpatiënt erg belangrijk.

Bij andere docenten ging ik soms tot over mijn grens omdat ik niet wist waarop ik aan het werken was of te diep in een pose ging. Bij Pascale weet ik zeker dat ik op een veilige manier aan yoga doe.

Ik kan dus alleen maar aanraden om (yin) yoga een kans te geven. Ik ben elke keer dat ik naar de les bij Pascale geweest ben weer zo dankbaar voor de verlichting die het me brengt." (Miranda, 39)


"Ik doe al een paar jaar yin yoga omdat ik een zachte yoga wou doordat ik fibromyalgie heb. Ik merkte dat is maar pas tegen het einde van de houding tot volledige ontspanning van de spieren kwam en dan moest ik uit de houding komen en dus probeerde ik de relax § restore yoga. Hierbij kan ik mijn spieren volledig ontspannen en daardoor kom ik ook volledig tot rust. Het helpt mij ook mijn spieren te ontspannen en zo minder pijn te hebben in het dagdagelijkse leven. Een aanrader en zeker het proberen waard!" (Yvette, 61)

yoga, gewoon omdat het deugd doet

"Door vervanging van mijn yoga teacher, want zo ben je, mensen helpen in nood, heb ik jou en je manier van lesgeven leren kennen. En daar ben ik heel blij om. Iedere yoga teacher geeft op zijn manier les.  Maar ik hou van jouw rustige stem, duidelijke instructies en een hart van goud. Je houdt steeds rekening met de eventuele handicap van de yogi's in jouw les en je bent altijd klaar om goede raad te geven. Je verbaast me steeds opnieuw met je lessen. De restoratieve yoga workshop vond ik een topper. Hoe je ervoor zorgt dat elk hulpmiddel en elke yogi correct in de houding ligt."

Stay who you are lady!" (Anne M, 49)


"Pascale is een betrokken yoga-lerares. Ze begeleidt je rustig doorheen een oefening. Ze zegt wat niet moet. Ze geeft aan wat je mag voelen. Heb je een zwakke rug, last van je schouder of een andere zwakkere plek. Vertel dat dan. Pascale biedt je tijdens de sessie dan een alternatief." (Ingrid, 49)


"Ik heb Pascale leren kennen via de yogalessen die ze geeft bij Kokoro. Ik ben eerst gestart met de Yin Yoga lessen die daar door Pascale worden gegeven. Ze heeft me aangenaam weten te verrassen door de uitgebreide uitleg die ze geeft over de voordelen van deze yoga vorm. Bij het uitleggen van de poses wordt er ook veel aandacht besteed aan het geven van verschillende opties zodat iedereen deze kan aanpassen aan wat op dat moment best bij je past of wat je lichaam aankan rekening houdend met mogelijke blessures die je hebt. Pascale zorgt er altijd voor dat je de pose correct uitvoert en komt steeds helpen indien nodig. Op een aangename manier en met een warme stem zorgt ze steeds voor een deugddoende les in een bepaald thema. Ze heeft me ook geleerd dat je op je eigen mat moet blijven en dat het gebruik van materiaal je zeker kan helpen om het voor jezelf heel comfortabel te maken. 

Naast de Yin Yoga volgde ik al een paar keer een restorative yoga workshop bij Pascale. Een echte aanrader om helemaal tot rust te komen. Ook hier krijg je voldoende uitleg, opties, tips,... Dit alles doet Pascale op een rustige manier. 

Ik zou iedereen willen aanraden om een les bij Pascale te volgen en zien wat het met je doet." (Birgit, 43)


"Ik ben fan van yin yoga omwille van het rustgevende effect, betere slaap en het nut van een diepe stretching maar daarnaast ook fan van jouw zachte persoonlijkheid." (Anne S, 40)


"De yoga nidra heeft enorm veel deugd gedaan! 

Ik ervaar een beter effect via jouw yoga nidra dan die op spotify!" (Liesbeth)

zo ben ik gestart met yoga

"Via start-to-yoga in alle rust op verkenning gaan bij jezelf, waarbij je een eigen tempo of "diepte" mag bepalen. Leren waar je fysieke grenzen zijn en stilaan merken dat die vanzelf verruimen. Vooral de rust die Pascale uitstraalt is zalig." (Chris, 54)


"Geen seconde twijfelde ik om me in te schrijven voor start-to-yoga. Ik vroeg mij al langer af of yoga iets voor mij was, wilde wat soepeler worden, kunnen ontspannen en ook meer weten over de filosofie erachter. Na de vijf sessies kan ik maar één ding besluiten: meteen kijken welke yogasessies ik in mijn agenda kan inpassen om dit verder te blijven doen. Start-to-yoga is een échte aanrader."

(Anne VH)